اعطای کوثر به پیامبر اکرم(ص)

ساخت وبلاگ

بسْمِ اللَّهِ الرَّحْمَنِ الرَّحِیمِ

إنَّا أَعْطَیْنَاکَ الْکَوْثَرَ (1)فَصَلِّ لِرَبِّکَ وَانْحَر(2)إِنَّ شَانِئَکَ هُوَ الْأَبْتَرُ (3)

ما به تو کوثردادیم، پس برای پروردگارت نماز بخوان و قربانی کن، آن که با تو دشمن است و نسبت به تو کینه دارد خود مقطوع النسل است.

علامه محمد رضا مظفر در پایان بحث حجیت ظواهر در کتاب اصول فقه خود می نویسد:

کتاب عزیز(قرآن)جهات گوناگونی از ظهور دارد که از جهت ظهور و خفاء مختلف است. گاه یک آیه از جهتی دارای ظهوری است که بر کسی پوشیده نیست و [در عین حال] دارای ظهور دیگری است که به تامل و بصیرت نیاز دارد و بر بسیاری از مردم مخفی است مانند آیه انّا أعطیناک الکوثر؛ این آیه ظهور دارد در اینکه خداوند متعال به پیامبرش، محمد، با اعطای کوثر نعمت داده است و هیچ کس در این مقدار از ظهور آیه، شک ندارد اما همه مردم مراد از کوثر را نفهمیدند برخی گفتند مراد نهری است در بهشت و برخی گفتند مراد قرآن و نبوت است و برخی گفتند دخترش فاطمه است و موارد دیگر(حوض خاص پیامبر در بهشت و ...)

اما هر که در این سوره دقت کند می بیند که قرینه بر مراد از آن وجود دارد و آن آیه آخر است و أبتر کسی است بی عقب است(الذی لا عَقب له) که به مقتضای مقابله از آن فهمیده می شود که مراد نعمت بخشیدن به پیامبر با کثرت عَقب و ذریه است و کلمه کوثر از آن ابا ندارد چرا که فَوعل برای مبالغه می آید و لذا مراد از آن مبالغه در کثرت است و کثرت،  افزایش تعداد(نماءُ العدد) است و لذا معنا این است: انا أعطیناک الکثیرَ من الذریه و النسل و بعد از این مقارنت و وضوح معنای کوثر، آیه دارای ظهوری است که می توان بدان احتجاج کرد لکن ظهور آن بعد از تامل و تبصّر است و در این صورت است که تفسیر کلمه کوثر به فاطمه روشن می شود به دلیل انحصار ذریه فراوان حضرت رسول از طریق فاطمه نه اینکه این کلمه(کوثر) از اسمهای حضرت زهرا باشد.

پی نوشت:

1. شنَئان که در آیه 8 سوره مائده به کار رفته به معنای عداوت و دشمنی است و شانئ که اسم فاعل و به تعبیر درست تر صفت مشبهه است به معنای دشمن و کینه توز است.

2. مراد از شانئ [ = دشمن خشمگین و کینه توز] در اینجا عاص بن وائل است که بعد از رحلت فرزندان ذُکور پیامبر(ابراهیم از ماریه قبطیه و قاسم و نهایتا عبد الله یا همان طاهر) به ایشان زخم زبان زد که فرزند پسری نداری. قبلا گذشت که پیامبر از حضرت خدیجه شش فرزند داشتند گرچه برخی بر خلاف روایات همه آنها غیر از حضرت فاطمه را فرزندخوانده ایشان میدانند.

3. نحر: قربانی کردن و نیز بلند کردن دستها هنگام تکبیره الاحرام گفتن.

4. أبتر یعنی بی عقب، بی دنباله، دم بریده؛ اجاق کور، مقطوع النسل

5. إنَّ هم ادات تحقیق و تاکید است و هم تعلیل.

سالروز ولادت حضرت زهرا و امام خمینی مبارک

جهل به قبله...
ما را در سایت جهل به قبله دنبال می کنید

برچسب : نویسنده : tasbeehc2 بازدید : 89 تاريخ : شنبه 4 فروردين 1397 ساعت: 15:58